Het loont om rond te kijken voor je een masteropleiding kiest, want de verschillen in startsalaris na je masteropleiding zijn groot. Zelfs wanneer de studierichtingen op het oog heel dicht bij elkaar liggen.
Voor het eerst is, naast de kwaliteit van verschillende masteropleidingen, door de Keuzegids Masters ook het gemiddelde startsalaris per opleiding op een rij gezet. De verschillen zijn groot, ook binnen vergelijkbare vakgebieden.
Iemand met de specifieke afstudeerrichting organisatiekunde verdient bijvoorbeeld met een ruime 2600 euro al weer een stuk meer dan een politicoloog (2250 euro). Masterstudenten internationale betrekkingen komen er met 1900 euro startsalaris nog wat bekaaider af. En dat terwijl al deze studies in het vakgebied politicologie en bestuurskunde vallen.
En in het vakgebied bedrijfskunde komt iemand met de afstudeerrichting international business (gemiddeld 3310 euro) bijna 1000 euro bruto hoger uit dan iemand die bedrijfswetenschappen (2385 euro) op z’n diploma heeft staan.
Cashen met tandheelkunde
Het beste ben je af als tandheelkundige. Die opleiding laat qua verdiensten alle andere masters ver achter zich. Het slechtst ben je af bij Amerika-, Azië-, en Afrikastudies, ontwikkelingsstudies en taalwetenschappen. Een overzicht:
Top 5 bestverdienende masters
Tandheelkunde
Technische informatica
Embedded systems
Offshore engineering
International business
Top 5 slechtst verdienende masters
Amerika-, Azie-, Afrikastudies
Development studies
Taalwetenschap
Kunst- en cultuurwetenschappen
Culturele antropologie
Handig:
Volg je niet één van bovenstaande opleidingen met uitzicht op een dikbetaalde baan, maar wil je toch graag goed verdienen na je master? Dan heeft de keuzegids nog twee tips voor je.
Ten eerste loont het vaak om ‘schuin over te steken’. Dat wil zeggen: kiezen voor een master die niet een-op-een aansluit bij je bachelor. Wanneer je bijvoorbeeld een bachelor culturele antropologie hebt gedaan, kan die achtergrond voordelig werken wanneer je een master international business volgt.
Probeer altijd praktijkervaring op te doen
Ten tweede raadt de keuzegids (master)studenten aan zich tijdens hun studie al zo veel mogelijk te oriënteren op de praktijk, bijvoorbeeld door het volgen van een stage.
Maar het is het waard, weet hij. Want wie het niet doet, is zeker vanuit studies met weinig baanzekerheid aangewezen op een slecht betaalde werkervaringsplek. En dat is dan weer niet goed voor het gemiddelde startsalaris van een masterstudie.
BRON: RTLZ
Je specialiseren binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)? Kom dan vrijdag 16 maart naar de Masterdag van de Universit ...
Het loont om rond te kijken voor je een masteropleiding kiest, want de verschillen in startsalaris na je masteropleiding zijn groo ...
Negen masteropleidingen van de Radboud Universiteit zijn, volgens de Keuzegids Masters 2018, de beste van het land binnen het eige ...