logo
Het begin van meer kennis

Met deze masteropleidingen loop je binnen

Het loont om rond te kijken voor je een masteropleiding kiest, want de verschillen in startsalaris na je masteropleiding zijn groot. Zelfs wanneer de studierichtingen op het oog heel dicht bij elkaar liggen.

Voor het eerst is, naast de kwaliteit van verschillende masteropleidingen, door de Keuzegids Masters ook het gemiddelde startsalaris per opleiding op een rij gezet. De verschillen zijn groot, ook binnen vergelijkbare vakgebieden.

Iemand met de specifieke afstudeerrichting organisatiekunde verdient bijvoorbeeld met een ruime 2600 euro al weer een stuk meer dan een politicoloog (2250 euro). Masterstudenten internationale betrekkingen komen er met 1900 euro startsalaris nog wat bekaaider af. En dat terwijl al deze studies in het vakgebied politicologie en bestuurskunde vallen.

En in het vakgebied bedrijfskunde komt iemand met de afstudeerrichting international business (gemiddeld 3310 euro) bijna 1000 euro bruto hoger uit dan iemand die bedrijfswetenschappen (2385 euro) op z’n diploma heeft staan.

Cashen met tandheelkunde

Het beste ben je af als tandheelkundige. Die opleiding laat qua verdiensten alle andere masters ver achter zich. Het slechtst ben je af bij Amerika-, Azië-, en Afrikastudies, ontwikkelingsstudies en taalwetenschappen. Een overzicht:

Top 5 bestverdienende masters

  1. Tandheelkunde                             5360 euro
  2. Technische informatica                 3630 euro
  3. Embedded systems                      3600 euro
  4. Offshore engineering                    3320 euro
  5. International business                   3310 euro

Top 5 slechtst verdienende masters

  1. Amerika-, Azie-, Afrikastudies       1755 euro
  2. Development studies                     1760 euro
  3. Taalwetenschap                             1880 euro
  4. Kunst- en cultuurwetenschappen  1880 euro
  5. Culturele antropologie                   1885 euro

Handig: schuin oversteken

Volg je niet één van bovenstaande opleidingen met uitzicht op een dikbetaalde baan, maar wil je toch graag goed verdienen na je master? Dan heeft de keuzegids nog twee tips voor je.

Ten eerste loont het vaak om ‘schuin over te steken’. Dat wil zeggen: kiezen voor een master die niet een-op-een aansluit bij je bachelor. Wanneer je bijvoorbeeld een bachelor culturele antropologie hebt gedaan, kan die achtergrond voordelig werken wanneer je een master international business volgt.

“Juist de bijzondere combinatie maakt dat mensen het goed doen”, zegt hoofdredacteur van de Keuzegids Frank Steenkamp daarover. “Maar het gebeurt nog veel te weinig en dat komt mede door de krampachtige neiging van veel faculteiten en opleidingen om hun studenten vast te houden”.

Probeer altijd praktijkervaring op te doen

Ten tweede raadt de keuzegids (master)studenten aan zich tijdens hun studie al zo veel mogelijk te oriënteren op de praktijk, bijvoorbeeld door het volgen van een stage. Dat lijkt logisch, maar gebeurt weinig in de praktijk, zegt Frank Steenkamp. “Er is geen ruimte voor in de studieprogramma’s, men kent er geen punten voor toe en je moet er als student vaak veel moeite voor doen.”

Maar het is het waard, weet hij. Want wie het niet doet, is zeker vanuit studies met weinig baanzekerheid aangewezen op een slecht betaalde werkervaringsplek. En dat is dan weer niet goed voor het gemiddelde startsalaris van een masterstudie.

Bron: RTL-Z en Keuzegids Masters

Bekijk ook onze andere blogitems

Ontdek de LUMC-masteropleidingen op de Masterdag

Je specialiseren binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)? Kom dan vrijdag 16 maart naar de Masterdag van de Universit ...

Met deze masteropleidingen loop je binnen

Het loont om rond te kijken voor je een masteropleiding kiest, want de verschillen in startsalaris na je masteropleiding zijn groo ...

Negen masteropleidingen Radboud beste van het land, acht topopleidingen

Negen masteropleidingen van de Radboud Universiteit zijn, volgens de Keuzegids Masters 2018, de beste van het land binnen het eige ...